sâmbătă, 25 august 2012

Star party 2012


In actuala conjunctura geopolitica mondiala multe lucruri incep cu un telefon. Asa a inceput si povestea “Star Party”.
Primesc un telefon de la un prieten si ma invita la o iesire in natura cu scopul de a vedea stele. Ideea nu e noua nici macar pentru mine, aceasta urmand sa fie a doua experienta de gen. Urmeaza discutii si parlamentari si in seara plecarii suntem, din nou, in total daca ma numar si pe mine, doi oameni. Dar macar sunt oameni de nadejde. Ajungem cu o mica intarziere (pe la ora 22) la locul de desfasurarea al party-ului. E deja intuneric bine si nu prea vedem pe nimeni la fata. Cunoastem doar putina lume, dar oamenii de acolo sunt prieteneosi.
telescop "inteligent"

Sunt cateva telescoape performante, laptopuri ce conlucreaza cu telescoapele respective, un generator ce asigura energia necesara si lume destul de multa. Sunt si cateva telescoape mai…simple. Simple in comparatie cu cele legate la calculatoare.
"tun" la odihna
O surpriza placuta pentru mine este ca au venit copii din comuna din apropiere (2-3km) si erau interesati de ce se intampla acolo. Oameni priceputi le-au aratat diferite constelatii si zone ale cerului ceea ce banuiesc ca le-a placut. Mie mi-a placut si am mai invatat si eu cate ceva.
Pe la ora 2 – 3 dimineata au aparut cativa nori pe cer ceea ce facea observatiile dificile. Multi dintre astronomi s-au retras. Si multi dintre cei neastronomi s-au retras, noi facand grup comun cu aceastia si ducandu-ne la cort.
Aflu ca generatorul este oferit de primaria comunei din apropiere, ce se implica direct in astfel de actiuni, ba mai mult doreste construirea unui observator astronomic in zona. Generatorul a consumat foarte mult dar abia pe lumina constatam ca are si un mod economic de functionare, daca nu e nevoie de putere, dar noaptea sunt mai greu de remarcat toate reglajele disponibile. Pana la ora 2 a consumat toti cei 10L de benzina pregatiti pentru el.
dimineata, telescoapele asteapta

Din fericire s-a ales un loc bun de cort, la umbra, si asta a rezultat in posibilitatea de a dormi pana tarziu. Tarziu a insemnat pana la ora 9, cand deja temperatura era destul de mare si era din ce in ce mai greu sa ramanem la interior.
Mancam si ca sa treaca ziua mergem la plimbare prin padurile din jur. Urcam pana pe o culme din apropiere, facem cateva poze si ne odihnim putin la umbra. Cerul este acoperit de cativa nori ce nu lasa soarele sa straluceasca foarte tare. Atmosfera e placuta, nu este foarte cald.

Ne intoarcem la tabara si facem ceea ce am venit sa facem – observatii astronomice. Cu filtrele potrivite ne uitam la Soare. Observam cateva pete intunecate in diferite zona ale Sorelui.
Noi, totusi fiind oameni simpli si nu astronomi, vrem sa folosim telescopul pentru observatii pe camp, si speram sa vedem ceva interesant. Evident telescoapele apropie mult mai mult decat un binoclu, dar arata imaginea rasturnata. Asteptam sa vina seara sa se reinceapa observatiile, dar pe cer persista cativa nori ce ameninta sa strice sesiunea de observatii astronomice.
Verificam programele ce urmaresc Statia Spatiala Internationala (ISS), si aflam ca seara, va fi vizibila din locatia noastra. Toata lumea o asteapta cu interes, dar norii inca persista. Cu aproximativ 20 minute inainte de ora programata norii se risipesc si ramane un cer perfect limpede. Apare si Statia si este primita cu urale de bucurie. Cu siguranta cei 6 cercetatori de la bordul ei nu ne-au auzit, dar pentru noi asta nu conteaza. ISS orbiteaza in jurul pamantului la aproximativ 350km altitudine si se deplaseaza cu ceva mai mult de 27.000km/h,  si asta fara sa aiba motor.
Seara continua cu telescoapele atintite spre cerul senin. Toata lumea e multumita de conditiile atmosferice. Pe la ora 1 oboseala isi face simtita prezenta si decid ca e momentul sa ma odihnesc. Atmosfera e prea placuta sa intru in cort si aleg sa dorm afara. Bineinteles in sacul de dormit. Imi aleg un loc drept si chiar daca e aproape de telescoape si se aude generatorul, adorm usor.
Ma trezesc si e deja lumina, soarele ma incalzise bine. Fac un efort si ma repozitionez la umbra, ies din sac si incerc sa mai prind macar cateva minute de somn. Reusesc. Dupa ora 9 incep sa apara oamenii care au stat la observatii, dupa spusele lor pana la ora 5. Ma ridic si eu, nu din pat ci de pe jos. Nu am auzit nimic, nu m-a deranjat nimic. Generatorul a funtionat toata noaptea si a consumat aproximativ 8 litri de benzina.
Incercam sa terminam mancarea adusa de acasa si aproape reusim. De data asta s-a aproximat bine cantitatea.
Multumim

Le multumim celor care ne-au invitat si celor care au organizat intalnirea si pornim spre casa. Speram ca vom fi prezenti si la alte intalniri asemanatoare, mai bine pregatiti tehnic (cu propriul telescop) speram noi si cu mai multe cunostinte de specialitate.

3 comentarii:

  1. Deci ... a fost când eram plecat sau acum în w-e ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Leca zi si unde s-a tinut toata treaba...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca v-a placut. Nu ai zis nimic de Tutuianu (Tutuiatu) si cel mai important, nu ai pomenit de Mura!

    RăspundețiȘtergere